torsdag 31 maj 2012

Dagens "soundtrack of my mind"

Dagens "soundtrack of my mind", du vet en sån där låt som man inte kan sluta nynna på?! Jag blir radioskadad i bilen varje dag med tex denna låten. Bra liten musik"bit"!

onsdag 30 maj 2012

Utomhusarmatur - vill ha..

.. men attans var dyr den är... Hade varit najs i entrén!





måndag 28 maj 2012

Uppsägning av elavtal

Det är mycket med det administrativa nuförtiden. I och med att vi bestämt oss för att flytta till ett temporärt boende under byggtiden, så är det dax att asvluta både det ena och det andra. Idag har vi sagt upp Elavtalet med Hem Halmstad Energi och Miljö. Ringde även till Elnätsleverantören, men det visade sig att man inte behövde. Det skulle Hem göra åt oss.

Andra administrativa sysslor som ska göras är ju även lägenheten, TV, internet, adressändring. What else?

lördag 26 maj 2012

Skönt att byggstrejken är över

Äntligen är byggstrejken över! Nu när vi fått startbesked från byggnadskontoret känns det bra att Oscar Hansson har möjligheten att komma på fötter igen innan det är dax att komma till vårt tomt och göra VVS:en.
Läs mer om strejken i HP


fredag 25 maj 2012

Försäkring under byggtiden?

Visst, GarBo har vi ju. Men frågan har varit en stund vad som krävs mer? Men det verkar som att en extra försäkring som kallas något i stil med "bygga villa" eller "villa under uppförande" kan vara bra för oss. I och med att vi ska snickra lite själva så täcks vi inte entreprenörernas försärkring. Det är dock en djungel när man inte är insatt i det hela.

Annars, ha en fantastisk Fredag!

torsdag 24 maj 2012

Kittad med knäskydd


Jo då så att... Nu kommer jag förhoppningsvis inte få ont i knäna vid bygget! Perfekt! M. är snäll som tänker på min arbetsmiljö och ergonomi. :)

onsdag 23 maj 2012

KBK - startbesked

Idag har jag för första gången varit på byggnadskontoret och för första gången haft ett möte med kommunen. Det gick bra! Nu har vi muntligen fått ett startbesked. Papprerna kommer väl i posten, any day!  Det var hyfsat nyttigt att ha möjligheten att ställa alla dumma frågor man kan tänkas ha. Från bygglov till startbesked tog det oss 33 dagar att få alla papper klara. Nu är det iallafall bara att köra! Kör bara kör (KBK)!


tisdag 22 maj 2012

Svart stänkskydd till köket - inspiration

Behövs inga ord.. funderar på stänkskydd till köket helt enkelt.
Härifrån
Bild från Studio Karin

måndag 21 maj 2012

Operation rensning av kataloger..

... för sjuttonde gången! Vet inte hur många omgångar vi har rensat vårt skåp från kataloger i alla dess former.

Husleverantörer, kökskataloger, badrumskataloger, kakel och klinker, armaturer etc. Det blir snabbt mer än vad man orkar gå igenom. Samtidigt superbra att bläddra igenom för att få ispiration och information.

Studieperioden sitter i, små post-it lappar med "snabb information" har klistrats fast vid intressanta sidor!

Utomhusfärg till fasaden?!??!?!?!

Vad sägs om Äggskal 201 från Alcro? Har faktiskt inte en susning vilken färgskala av vit vi ska välja. Tror att det krävs ett besök hos en färghandel för att få lite hjälp. Ser ni någon skillnad på nedan varianter? Det gör knappt jag. Sen är frågan, hur många lager ska man måla? Hur långt räcker Eksjöhus fabruksgrundfärg? Räcker det som en grund? Eller behöver man lägga ännu en grund?

Hmm. många frågor...
Äggskal 101

Äggskal 201 
Emalj 154

söndag 20 maj 2012

Vi ska flytta till en sommarstuga!

Då var det klart! Vi har skrivit under ett hyreskontrakt som gäller under byggtiden för en sommarstuga i närheten av bygget. Fördelarna överstiger nackdelarna med att flytta. Nu kommer vi endast att ha ca 2 km till bygget. Vi tror att det ger oss lite mer flexibilitet och lite mindre logistik med mat  och andra bekvämligheter.

Se så fin den är! Dessutom nyrenoverad!

lördag 19 maj 2012

Bankspärr & Byggnadskreditiv

Igår besökte vi vår bank för att signera byggnadskreditivet och få bankspärren som Eksjöhus kräver. Det var även sista besöket hos vår bankkvinna. Hon ska pensioneras, vilket hon är väl värd, men det känns ändå lite vemodigt. Hon var liksom med i processen att våga ta steget att bygga hus. (Det handlar ju som sagt om mycket pengar.) Vår bankkvinna var även anledningen till varför vi bytte bank, hon vann över oss med hjärta, rutin, trovärdighet och bra villkor. Ingen press på vår nya bankman! ;) 

Bild samt artikel om Relationship marketing härifrån.
Tycker att vår bankkvinna prickat rätt på många de principer som gäller inom "Relationship marketing".



Vad är byggnadskreditiv för något?
Snabb information från H-banken om byggnadskreditiv:

Flexibelt med byggnadskreditFördelen med byggnadskredit är att du inte lånar mer än vad som behövs vid varje tidpunkt under byggtiden. Räntan är rörlig och följer marknadsräntan och beräknas på det belopp du utnyttjar.
Ett konto för fakturorDu får ett separat konto med kredit. Du tar ut pengar i den takt du behöver, till exempel när fakturorna ska betalas.

Ett kort för inköpDu kan också få ett Allkort med kredit. Det använder du för att betala löpande småköp till bygget. Du betalar bara ränta för den kredit du utnyttjar.

Låneskydd ingårSamlar du dina lån och krediter hos oss kan du få teckna vårt kostnadsfria Låneskydd med Trygghetskapital.

Säkra din framtida räntaDu kan redan från byggstarten säkra din framtida ränta.
Läs mer om räntesäkring

När huset är klart När huset är klart gör vi om din byggnadskredit till en mer långsiktig finansiering med ett bolån.

fredag 18 maj 2012

Olalala, köket är bestämt

I onsdags tog vi äntligen beslutet om vilken köksleverantör som ska få äran att leverera vårt kök. Vet inte hur länge vi hållt på med just att välja kök. Kanske att vi började precis efter att vi signade med Eksjöhus, i så fall har vi hållt på i ca 5 månader. Inte konstigt att vi är lättade att äntligen fått ett avslut. Läs här för att följa vår köksresa. Som jag skrev i ett tidagare inlägg, har vi valt mellan ett flertal olika leverantörer. JKE, blev den leverantören som kunde möta våra önskemål bäst.
Här är vårt kök från JKE

Våra val i köket är: vita matta enkla luckor med överliggande vita handtag. Svart laminatskiva med en framkant som ger ett smalare intryck.

torsdag 17 maj 2012

Valet av skjutdörr i hallen!

I vår avlånga hall blir det en skjutdörr på höger sida. Den blir ca 3,5m lång och vi har nu valt vilken skjutdörr det blir. Det blir en 4 dörrars, med vit MDF och frästa spår som livar upp den stora ytan. Profilerna blir vita och den lite mer rakare modellen. Skjutdörren kommer från JKE som vi köpt från Kökscentrum. Se här för att se de övriga skjutdörrarna vi kikat på.


onsdag 16 maj 2012

Grundritning är levererad

En kort avstämning med vår säljare bekräftade igår att grundritningarna har anlänt! Super! Det verkar som att de mesta ska vara på plats innan startmötet i nästa vecka. Hoppas att vi slipper obehagliga överraskningar.

På tal om något helt annat så surfade jag in på Hemnet för att kika på lite inspirationsbilder. Klickade på trädgård och fann detta! Tänkte väl att det inte riktigt passade in i vår lanskapsbild. Det är ett hus som ligger i Brasilien.
Fick riktiga flash backs, från när vi var i Brasilien förra året. Rekommenderar verkligen Brasilien och Amazonas till den som funderat på detta. Ingen pjåkig villa med denna utsikten, se här för mer bilder.



tisdag 15 maj 2012

Köksutvärdering pågår

Vi har och har haft många kandidater att tävla om att få sälja ett kök till oss. Kvik, JKE, Ballingslöv och HTH. Vi kikade även på om Ikea kunde vara ett alternativ, men de hade inte alla mått som vi behövde för vårt kök.
      Val av KÖK
För att ge en snabb jämförelse av vår upplevelese mellan leverantörerna:
  • Kvik, är billigast men har inte det jalusiskåp som vi vill ha till hörnan i köket. Tvivlar även något på de bänkskivor vi såg i butik, men vi gav detta nog ingen ärlig chans. Kvik har 70 djupa skåp, vilket är ett bra sätt att utnyttja utrymmet om man väljer 70 djup på bänkskivan.
  • JKE, har vi inte några förutfattade meningar om, det innebär en osäkerhetsfaktor. Vet ju inte så mycket om dem. Det enda vi har förstått är att köken tillverkas i samma fabrik som Ballingslöv, vilket är ett gott tecken. I övrigt så har de precis de valen vi önskar när det gäller luckor, handtag, bänkskiva, bänkskivelist etc.
  • Balllingslöv, känns som bra kvalietet med ordentliga och genomtänka lösningar. Priset är ju därefter. Den leverantören som vi kikade på köket hos har inte den typen av vask som vi letade efter, vilket är synd. Vi får se om vi hittar något alternativ.
  • HTH har säkert bra kök, men att som kund sitta mellan Eksjöhus och HTH som ska kommunicera med varandra för att lyckas rita upp kök och skaffa fram ett pris var inget för oss. Omständigt! Så dessa är inte med i leken längre.

måndag 14 maj 2012

Förberedelser inför startmöte

Gårdagen var en husfri dag.. puh.. Det var nästan så att vi inte riktigt visste hur man umgicks utan att prata hus. Läskigt!

Idag sitter vi i alla fall med alla de papper som kontrollansvarig skickat till oss att läsa innan startmötet. Såsom Brandskydd i villa, Jordartskarta, Slutrapportsmall, kontrollplan och Barnsäkerhet etc. En hel del att läsa med andra ord! Imorn hoppas vi på att grundritningarna kommer från Eksjöhus som utlovat. Dessa krävs för att vi ska kunna ha startmöte i nästa vecka.

Bild från Tansyrr.com

söndag 13 maj 2012

Husfri dag!

Idag har vi bestämt oss för att ha en husfri dag. Livet cirkulerar just nu väldigt mycket kring vårt husbygge och jag tror att vi behöver en dag där vi inte får prata om huset. Därför är detta inlägg schedulerat och vi ska göra vårt bästa för att inte tänka en tanke som har med hus att göra. Prova ni med, husbyggare!

Free you mind and rest will follow
Bild från Artflakes Blog

fredag 11 maj 2012

Bo närma bygget?

Byggtiden planeras pågå i kankse 5-6 månader. Vi bor en bit från bygget och funderar på att flytta närmre under byggtiden. Som vanligt, har vi vänt och vridit på även detta beslut. I veckan tog vi alla fall oss till en visning av en temporär lösning. Det är en stuga som är mindre än där vi bor idag (läs, mindre att städa och underhålla). Den är lite billigare i månaden (läs, inte så stor skillnad mot idag). Den ligger kanske 2 km från bygget istället för ca 1,4 mil som vi har idag (läs, smidigt att ta sig till och från bygget så att vi sparar tid och bensin).

Men det krävs 2 flyttomgångar, provosoriskt boende och ännu en omställning. To be continued..

torsdag 10 maj 2012

Entreprenadkontrakt signat - ett gäng kändisar

Nu har vi tagit ännu ett stort steg fram och signerat entreprenadkontraket. Det innefattar:
Det är inte helt lätt att förstå sig på ett kontrakt. Även om man tror sig förstå, så kan man ge sig den på att det är något man missat på grund av mindre vetande. Nu hoppas vi bara på att allt går enligt plan!


Se Snickarteamet har hjälpt Bygglov! Vilka kändisar vi har till entreprenörer!
Bild härifrån 
Vi hade ju en SM finalist oxå! Se här

onsdag 9 maj 2012

Startmöte bokat

Tjoho!! Nu går snart startskottet för vårt husbygge. Om ca två veckor har vi ett möte med kommunen, kontrollansvarig och vår säljare. Det är ett så kallat startmöte, som innebär att vi får lov från kommunen att sätta igång att bygga på vår tomt.

Till mötet behöver man bland annat ha GARBO försäkringen betald och grundritningar och höjder för huset. Det var ett par fler saker, men jag har dem inte i huvudet.

tisdag 8 maj 2012

Utsättning av husets hörn

Igår var vi ute på tomten och satte ut husets hörn med provosoriska pinnar. Jag vet inte varför, gjorde bara som jag blev tillsagd. Det var rätt kul att se ungefär hur mycket trädgård det blir kvar och ungefär hur långt in på tomten husets entré kommer. Tusan var svårt det är att föreställa sig hur det blir med bara ett par hörnpinnar till hjälp!

måndag 7 maj 2012

Panel i vardagsrumstaket

Ut ur dimman kommer vi troligen inom kort efter att undersökt altenativen för vårt framtida innertak i vardagsrummet. Men just nu är dimman ganska tjock.. Nedan ser ni några alternativ som jag för tillfället inte har en susning om är bra eller dåligt, snyggt eller fult...
 
Spontad spårpanel
Vit täckmålad spårpanel
Täckmålad rakspont
Täckmålad rakspont

Bilder från SetraGroup

lördag 5 maj 2012

Svart kakel i WC/BAD och HALL

Vi har fastnat hårt för det svarta kolfärgade kaklet, WORKSHOP Cole som vi hittat på Svenska Kakel. Tillsammans med vita matta liggande kakelplattor tror jag att dem blir toppen. Så som vi resonerar idag, blir det WORKSHOP cole i både WC, BAD och HALL. I Tvättstugan blir det en lite billigare platta som går i mörkgrått.
Serien Workshop, färgen Cole
Bilden härifrån
  
Finns även här i andra färger, men vi har bara sett Cole och Coffe IRL 

fredag 4 maj 2012

Kakelentreprenaden vald

Nu har vi bestämt oss för en kakelentreprenör och vi har (typ) bestämt kakel. Det är i alla fall så långt som krävs för att vi ska kunna söka GARBO försäkringen. För att vår säljare ska kunna söka den, måste han veta vilken summa vi ska betala repektive entreprenörer. Då måste man ju ungefär veta vilken entreprenör och ungefär vilket kakel.

Företaget, "Murningsarbeten" samarbetar med Eksjöhus i Halmstad och har säkert bra vana att lägga kakel i just dessa hus. Kaklet kommer att köpas från Svenska kakel som även dem är länkade till Eksjöhus och Murningsarbeten.
Se, dem har en SM finalist!! Det borde anses som ett gott tecken inför den kvalitet som vi förväntar oss! (bild från deras kontaktsida, här)

Andra kandidater som vi utvärderade var: Halmstad Kakelhus & Comfort.

torsdag 3 maj 2012

Fler skjutdörrar att välja mellan...

Vi har kikat på flera olika typer av skjutdörrar till hallen. Vi är inne på en vit dörr med någon typ av spår, avdelare eller likande på dörren. Vi vill gärna ha vita trädörrar med vita profiler. JKE har ett hett alternativ som  absolut kan tänka oss. Dessa skjuts på spår som är upphöjda till skilnad från LUMI som har spår som är nedsänkta i golvet. Ur städsynvikel vinner alltså JKE!
Skjutdörr 015 från JKE

onsdag 2 maj 2012

Svarta badrumsmöbler

Jaha, då har vi snöat in på svarta badrumsmöbler ett par timmar.. Hafa och Aspen har två fina svarta serier.  Det visade sig att den svarta färgen på Indigo från Svedbergs inte riktigt är svart. Mer åt det brunsvarta hållet vilket blir väldigt tydligt mot ett svart klinkergolv. Vi får la se vad det blir till slut.
East Hafa 900 Svart (bild från Hemmavaruhuset)

Viskan 1000 från Aspen

Viskan 600 från Aspen 


Dansani Zaro Svart Gummi (bild härifrån)

tisdag 1 maj 2012

Ljussättning i villa

Nu har vi påbörjat tankarna kring ljussättning! Det finns högskoleutbildningar i detta ämne, så det är inget man sätter sig in i på en kvart. Tur att internet finns! Det är några saker som fastnade hos mig när jag läste den här artikeln. Detta plus erfarenhet inom "familjen" ;) var utgångspunkten när vi placerat lampor/armaturer i huset.
  • Blanda olika typer av ljusplaceringar, dvs. placera lampor i tak, väggar och golv. Så att ljuset kommer från olika håll
  • Rätt placering av färre ljuskäller  istället för kvantitet.
  • Skapa kontraster med "öar" av ljus.
  • Inte överdriva mängden med spottar

Nedan kommer ett pottpuri av olika inspirationsbilder av hur man kan ljussätta olika rum.
Från Colorama
Från Lighthouse
Från Ljus i Hem
Från Drevstam