fredag 28 september 2012

Plasta och glesa


Arbetet med att plasta och glesa taken har påbörjats. Mycket förberedelser inför detta, men nu äntligen har vi fått påbörja detta. Det är kul att få se rummen med ett provisoriskt "tak" innan har det varit öppet ända upp till nocken. Vi påbörjade den låga delen för att börja med den "enkla" delen. Nu återstår den höga och lite mer otillgängliga delen av huset. Ska bli intressant. 

torsdag 27 september 2012

Installation av Contura braskamin


Vi har valt en svart braskamin från Contura, modell 556.

Innan vi kan plasta och glesa taket måste vi göra någon typ av schakt i innertaket genom isoleringen för att förbereda för den fina braskaminen. Ritningar och beskrivning för detta är inget som ingår i Eksjöhus leverans utan kunde hittas på internet ganska enkelt.

Installation av braskamin Contura 556 - beskrivning här
Installation av skorsten från Premodul (vet ej om det är denna som levereras med Eksjöhus dock) - beskrivning här

lördag 22 september 2012

Leverantör för bänkskiva - konkurs

Suck, pust och stön.. jag som trodde att alla val redan var gjorda. Med avsikt började vi väldigt tidigt med att ta alla beslut som det innebär med att bygga ett hus. Allt från lister till hängrännor, golv och toalettspolknapp.. ja ni fattar.

Ack nej, nu visade det sig att leverantören till den bänkskiva vi valt till köket har gått i konkurs och därmed kunde vi heller inte ha kvar de vaskar vi valt eftersom den nya bänkskive-leverantören inte samarbetar med dem som levererar vaskarna. Så vi fick snällt åka till Kökscentrum för att titta på ett ersättningsalternativ. Det ser ut som att vi får göra avkall på ett av våra kriterier. Se här för valet av kök sedan tidigare.

Våra kriterier:

  • En stor ho/vask som rymmer en ugnsplåt 
  • Avrinnginsyta vid sidan av vasken
  • Inga inbyggda tvättmedelspumpar eller annnat pyssel som är svåra att rengöra
  • Avlopp centrerat i vasken
  • Kranen skall sitta i vasken inte i bänkskivan
  • De två vaskarna ska vara i samma modell
Tidigare val av vaskar:

Till köksön, Radius 340 från Nordic Tech
Huvudvask, Radius 501 AV från Nordic Tech


Eventuella ersättningsvaskar:

Till köksö, Ohio 400 BL från EICO

Huvudvask, Ohio 500Bl från EICO

fredag 21 september 2012

Landgång för vinden

I veckan efter våra ordinarie arbeten satte vi igång med att lägga landgångar på vinden. Vi kom faktiskt en bra bit som vi ska avsluta nu under helgen. Däremot höll vi på till ganska sent på kvällen, vilket resulterade i en ganska lustig dröm för min del. Drömde att  jag hade somnat på en packe OSB skivor i huset, där jag plötsligt vaknade och undrade när vi skulle lägga ner för dagen. Sen kom jag på att de där OSB skivorna kändes lite väl mjuka och sköna.. då fattade jag att jag faktiskt låg i sängen, inte på OSB skivor i huset.. Vilken lättnad :)

Börjar bli lite lätt skadad, det lär inte bli bättre under de kommande månaderna..

torsdag 20 september 2012

Morgonmöte på bygget

Kl.07.00 i Tisdags infann vi oss på bygget för att ha ett kort avstämningsmöte med vår säljare och snickare. Vi hade en "liten" lista med frågor som vi gärna ville gå igenom. I och med att vi har delad entreprenad är det viktigt att ansvaret är tydligt uppdelat. Men det finns alltid en gråzon som är bra att tydliggöra.

En utav sakerna som vi ville prata om var ju takstolarna som har diskuterats mellan oss tidigare. Även om många reagerat på hur de sitter så verkar det inte bättre än att man faktiskt följt ritningarna. Trots detta ska ändå ett foto skickas till konstruktören för att få verifierat om det verkligen finns bärighet i denna konstruktion. Fortfarande ett litet frågetecken kvar med andra ord.

Skönt är det i alla fall att veta att snickarna snart är klara med sina åtagande i vårt hus. De ska vara klara i slutet av denna veckan och vi fick fritt fram redan dagen efter. Snickarna höll på med att börjat lägga takpannor och hänga upp hängrännor under Måndagen och Tisdagen (se våra val här).

onsdag 19 september 2012

Sätta el-uttagen i ytterväggar

Även i Söndags fick vi mycket gjort. Kom ihåg, allt är relativt! Vi gör vad vi kan göra med tanke på att vi inte har tillgång till hela huset invändigt. Vi satte halva husets eluttagsdosor, med störst fokus på ytterväggar och skruvade sedan tillbaka OSB-skivorna och gjorde hål för uttagen. Så nu är man även fullfjärdrad "elektriker-lue" :)


tisdag 18 september 2012

Dagvill - isolering av takfot

Har börjat bli lite "dagvill", vet faktiskt inte hur många dagar vi lagt på husbygget och kommer därför sluta med att skriva antal dagar före varje avverkad aktivitet.

I fredags fick vi klartecken av snickarna att den ena delen av huset var klart invändigt för oss att påbörja arbetet med. I den andra delen av huset finns det fortfarande frågetecken kring hur takstolskonstruktionen skall lösas, de verkar "hänga löst" i nederkant. Ja, jag vet... det låter minst sagt kritiskt och det är det. Vi vet i dagsläget inte vad det är som gått fel. Kanske är takstolarna för korta? Kanske är de placerade fel.. Vet helt enkelt inte. Ska prata med säljaren idag och hoppas att vi kan hitta en lösning som passar båda parter.

I Lördags fick vi i alla fall satt upp isoleringsplattor i takfoten på ena sidan av huset. Låter kanske inte så mycket, men det är lite jobb med det där. Särskilt när man aldrig gjort det förut. vi fick även skruvat fast hälften av ventilationsrören.

måndag 17 september 2012

Innertak äntligen bestämt

Efter mycket velande fram och tillbaka har vi äntligen tagit ett beslut gällande vårt innertak i vardagsrum och kök. Jag erkänner, det är mitt fel att vi velat till för***else. Jag har en förkärlek till vit panel i tak, men har inte kunna se det framför mig i vårt hus. Kunde inte heller bestämma mig vilken typ av panel det i så fall skulle vara. Se här för hur vi tänkte för ett litet tag sedan. Jag tycker det är snyggt med panel i taket utan spotlight, det blir ett hemtrevligt med ändå rent intryck. Med spottar, tror jag att det bara blir rörigt. Så vi har alltså återgått till slät gips i taket.

Som i detta huset, som presenterades i Hustoppen. Se äldre inlägg här

söndag 16 september 2012

Ventilation på gång

Vi försöker så smått börja på arbetet invändigt för tillfället, men det har varit lite klurigt för vi har inte riktigt kunna prata med snickarna/säljaren om vad som återstår för dem att göra invändigt. Tex så har takstolarna varit löst hängande, känns därmed inte så "bärande". Vi har ändå (korr. min sambo och pappa) påbörjat att lägga ventilationsrören, men inte fäst dem. Nu väntar vi på att snickarna färdigställer invändigt så att vi har fritt fram att börja med glesning och plastsning bland annat.

lördag 15 september 2012

Flyttat till den lilla byn

Inläggen har inte direkt haglat här på bloggen. Dels har den senaste tiden som sagt handlat om målning, men sen har vi även flyttat. Vi flyttade ifrån vår lägenheten i småstaden och bor nu i den lilla byn där vårt hus byggs. Det är väldigt skönt att bo lite närmre bygget rent logistiskt. Tips för er som ska bygga en bit ifrån där ni bor idag, om ni ska göra en hel del själva dvs.

fredag 14 september 2012

Dag 38-46 Två omgångar med målning

Nu är vi typ klara med två strykningar färg. Varför jag säger typ, är att snickarna inte är klara med det yttre ännu. Dvs de har inte satt upp takfoten, knut-brädor och lite andra klädsel-brädor. Vi har grundmålat mycket av detta virke på marken, vilket känns skönt. Att måla takfot och taket till entré, altan och carport när det väl sitter uppe är kanske mindre roligt.

Vi ville egentligen hinna med tre strykningar med färg. Men min semester tog slut, min axel fick sig en omgång som fortfarande känns och September tågade in med fuktigt väder. Så vi fick nöja oss med tre strykningar på vindskenor och fönsterfoder. Nästa år får vi gå på själva husväggarna för att färdigställa operation målning!

Har tyvärr inga roliga bilder som visar hur fint det blev efter våra två strykningar, det får komma lite senare.

måndag 10 september 2012

Grundfärg - felberäknat

Vi hade räknat med ca 4 stycken 10 litare av grundfärgen, men vi har antagligen strykt på "för mycket" eller räknat fel. För nu har vi använt 7 stycken 10 "litare" med grundfärg.



Det tog knappt en vecka att grunda huset och vi körde raskt på med omgång nummer 2, trots lite ömma händer och axlar.

söndag 2 september 2012

Dag 37 Mera målning

Under tiden vi målar, så går det framåt med huset. Flera vindskenor har kommit upp, läkt och papp har lagts på tak etc. Idag hjälpte mamma och pappa till att måla. Tack för hjälpen!! 

             

Huset är numera "nästan" vitt!! Wohooo...


lördag 1 september 2012

Dag 36 Slowmotion målning

Idag har jag fokuserat på att måla fodrerna runt fönster. Vilket pill!! Maskeras, pillmålas, hoppa upp på bocken, hoppa ner från bocken.. maskera lite mer.. Tålamodsprövande som bara den måste jag säga. Har under dagen funderat ett par gånger på vem som bestämde att vi skulle ha så många fönster?!