söndag 30 december 2012

Målningen igång

Spackel, spackel, slipning, målning och målning! Men fint blir det! Nu är smårummen spacklade och ska "bara" slipas innan grundmålning och slutmålning.

lördag 29 december 2012

Golvbrunnssil till dusch

De golvgaller eller golvbrunnssilarna som följer med i kakelsättningen är standard och lite "tråkiga",(får man säga så?). Så för att lyxa till det ltie med små medel har vi valt att lägga till lite monetära medel och köpa en golvbrunnsil från TEBO, den heter Stockholm Lux och en som heter Köpenhamn Lux i lilla badrummet. Enkel, praktisk och snygg tycker jag.



Bild från Byggtillbehör

fredag 28 december 2012

Vinterkylan & mys framför brasan

...får mig att tänka på hur mysigt det kommer vara den dagen vi sitter framför vår alldeles egna braskamin. Därefter vandrar tankarna iväg till... hmmm.. vad finns det för fina vedkorgar man kan köpa??

Mio har fina vedkorgar

Eller denna smarta vedkorg med hjul!! Älskar smarta lösningar! Finns dock inte i svart som jag skulle önska!
Från StayHome


onsdag 26 december 2012

Tvättstugan är fogad och har en sockel

Tvättstugan är färdigfogad, det blev svart fog till de gråsvarta kakelplattorna!! Jag är nöjd!

tisdag 25 december 2012

Panelvägg

Då var det äntligen dax att täcka den sista OSB väggen med ett slutgiltigt ytskikt! Det blir panelvägg bakom den öppna spisen. Köpte färdigmålad panel på Optimera, Tuff panel heter den. Pappa är i färd med att sätta de små nubben. Sen tänkte vi lämna kvar något för de efterlevande, eller iaf till dem som en gång tar ner panelen. Det är en liten bild på en... "byggbebis".

måndag 24 december 2012

God Jul husbyggare

Vet inte hur det är med er övriga som bygger hus, men någon riktig julstämning har jag nog inte haft förrän just idag. Det har liksom inte hunnits med i allt byggande. Visst har det bakats lite julgodis och lussekatter, snön har visat sig och julkalendern har det kikats på ett par gånger. Men ändå.. det är inte förrän idag det slår mig. Det är jul!

I år står vi för den gravade laxen, hovmästarsåsen, lite ägghalvor och leverpastej. Inte dumt med lite knytis! Släpper pressen lite grann på den som bjuder in till aftonens fest.

Som Hallänning är det bland annat laxen som är prio på mitt julbort, inte långt därefter kommer grönkålen.

Laxen gravade vi själva, se recept här. Jag har aldrig gjort detta förut  men eftersom min sambo hade fullt upp på bygget åtog jag mig denna hedersvärda uppgift. Hittade denna instruktionsvideo "så gör du gravad lax", vilket underlättade lite.



söndag 23 december 2012

Tjejer kan

Första gången ska det ju vara någon gång. Nu var det första gången jag skulle köra släp, tänkte att det var ett bra tillfälle att testa 16 mil enkel väg till IKEA för att köpa all inredning till Tvättstuga och Klädkammare. Tycker inte ni? 3 vagnar senare + en vagn från varu-utlämningen var jag och mamsen på väg hem igen. Rätt så slitna efter att ha vandrat upp och ner i IKEAS hämta själv lager.

Det enda "onödiga" inköpet var kanske en sån här:

Från IKEA


lördag 22 december 2012

Fönsterbänkar av limfog i ek

Vi har valt bort marmorfönsterbänkarna som ingår i Eksjöhus leverans. Vi ville ha ek istället, så fick det bli och nu har vi köpt "halvfabrikat". Fick dem till-kapade på djupet och nu är det dax för slipning och oljning. Därefter ska de passas in på längden och sättas i fönstret. Hoppas att det blir bra!!


fredag 21 december 2012

Julledighet

Finallllyyyyy.... julledighet!! Efter en jullunch med jobbet så är det dax för lite julledighet  Mina förhoppningar är att vi kommer hinna göra massor på bygget under ledigheten! Vem vet, vi kanske tom kommer i mål i tid?

Ytterdörren monterad!

Det blev så bra! Nu blir det ett helt annat ljus in i huset och hallen får ett helt annat intryck! NAJS!! Inte för att denna bilden visar det, men ändå. Ni kanske kan föreställer er :)

torsdag 20 december 2012

Sidoljus till ytterdörr

CSL 13 från Bordörren
En olycka händer så lätt!

Vid sidan av vår ytterdörr ska vi ha ett sidoljus, alltså ett fönster från Bordörren. Eftersom vi har väntat med att sätta in både ytterdörr och detta sidoljus så har de båda stått i förrådet under hela byggtiden. Och vi har naturligtvis behövt flytta på dem vid ett flertal tillfällen. En utav gångerna fick tyvärr sidoljuset sig en törn som nu är åtgärdat av Sjöstens glas. Så nu kan vi äntligen montera ytterdörr  och sidoljus.





onsdag 19 december 2012

Måla lister tralalala..

För att inte slita ut tålamodet målar jag bara några lister åt gången. Har dessutom inte något bra ställe att förvara dem för tillfället. Men än så länge har vi inte börjat sätta några lister, så än så länge har jag tid att ta det lite lugnt.

tisdag 18 december 2012

Bygga in toalettcisternerna

I och med att det är första gången vi gör mycket saker i huset, tar det oxå lite tid att utföra det. Först ska man ju komma på hur man gör! Lite videokonferens med kusinen, samtal med kompisen, lusläsandet av manualen och diskuterande sinsemellan, sen så!!  Stackars sambo, fick inte många timmars sömn denna natt. Det blev sent.

söndag 16 december 2012

Fix i Tvättstuga & WC

Det är kul att komma till huset och se framstegen, numera har vi "tätskickt" i tvättstugan och delar av WC och badrum. Kakelsättarna ville att vi skulle bygga in toalettcisternerna, det var dax för det nu! VVS:aren hade varit där och installerat/monterat själva cisternerna! Kvällens arbete med andra ord!


lördag 15 december 2012

Låsbart medicinskåp

Om jag kommer ihåg rätt så ska man vid besiktning ha ett låsbart medicinskåp uppsatt. Detta för att barnsäkerhet skall uppnås. Kikade runt lite på nätet och hittade ett par olika. Kan ändå tycka att det känns lite "over kill" att kräva detta vid en besiktning. Hur många "begagnade" hus har ett låsbart medicinskåp egentligen och vilka krav ställs på dessa hushåll?

Ätran vit, från IKEA 149 kr

Från Bygghemma, 295 kr

Från Claes Ohlsson, 249 kr 







fredag 14 december 2012

Å naj!!

Idag när vi skulle mäta ut var de infällda speglarna skulle sitta la vi märke till något supertrist. Vi har troligen satt kottlingarna fel för badrumsmöbeln, tvättstället. I och med att det är så mycket vattenrör och dyligt, vågar vi heller inte chansa att fästa tvättstället i en regel. Det kan ju vara vattenrör som går igenom just där.

Så nu får vi ta ner gips och OSB på andra sidan av väggen för att åtgärda detta lilla delikata problem! Trist, men extra trist för att den väggen är spacklad, slipad och grundmålad!! Skjut mig!


torsdag 13 december 2012

Santa Lucia..

Man får ta vara på det lilla i vardagen, speciellt när man bygger hus. Så mysigt med Luciasång framför tv:n på morgonen och sen ett äkta luciatåg på jobbet med lussekatter och kaffe. Nu känns att julen är på väg!

Bild från Byråkrativ

onsdag 12 december 2012

Kakelsättning påbörjad

Helgens förberedelser med att sätta in dörrkarmar var i all ära planerad för att kakelsättarna skulle kunna  börja sitt arbete i vårt hus. De började Måndagen med att flytspackla golven i båda badrummen och tvättstugan.




tisdag 11 december 2012

Dörrkarmar & målning av förråd

Ännu en helg har passerat och vi har fått gjort det vi ville göra. Vi har byggt klart "lådan" ovanför högskåpsdelen i köket. Vi vill undvika dammfickan ovanför kyl och frys och har därför "byggt in" dem i väggen.

Sen har vi satt in dörrkarmar till toaletter och tvättstuga så att kakelsättaren kan flytspackla dessa rum.

Hör och häpna, vi hann dessutom slipa och måla förrådet klart. Så nu kan vi äntligen ha ett rum där verktyg och annat kan förvaras utan att direkt behöva flyttas på igen.

Så ser lådan ut när den är målad!

Sömlösa nätter - Musikhjälpen

Det är hopplöst att vakna på nätterna när man bygger hus. det finns så mycket att tänka på och det är inte lätt att släppa dessa tankar för att sova... Gav upp kl.4 och har tittat på Musikhjälpen på Svt2 sedan dess. Bra tv? Njae.. men syftet är bra iaf.

måndag 3 december 2012

Julkalendern 2012

1:a December och 1:a advent har passerat och jag är som ett barn när det kommer till jul! Jag måste följa julkalendern! Framför allt när den bara är 15 minuter per dag och går att kolla på i mobilen! Tycker att "Mysteriet på greveholm" än så länge levererar!
Se avsnitten här

lördag 1 december 2012

Lussekatter med saffran är ett måste

Äntligen lite julstämning! Lussebak med saffransdoften i hela huset och lite glögg under jäsningspausen, då är det jul! Vi bakade Arlas Lussebullar med kesella. Riktigt goda blev dem!

Från Arla