fredag 30 december 2011

Planlösning - egen skiss

Planlösningen är egenskissat och sedan arkitektritat av Eksjöhus egna arkitekt Johan (tror jag att han hette). Bra jobbat Johan! Mest inspiration har vi fått från Larvik, Eksjöhus när vi skissade upp vår planlösning. Lite pirrigt är det nu eftersom vi inte varit inne i ett sånt här hus.. Tänk om det inte blir bra??!?!?! 

3 kommentarer:

Maria sa...

Klart att det bli bättre än bra!

Villa Nystuga sa...

Vilken spännande planlösning! Jag är jättenyfiken på hur husets fasader ser ut och hur det ligger i väderstreck :)

Vi har också ritat vårt hus själva och vet hur många timmar man lägger ner för att få det så bra som möjligt. Man vrider och vänder, flyttar, drar bort, lägger till och ändå kvarstår frågan. Tänk om det inte blir bra? Det är ju ingen som har byggt ett sådant här hus förrut?!

Hoppas det är ok att jag lägger in mina tankar på er planlösning? Ni behöver ju absolut inte ta hänsyn till dom över huvud taget, men av egen erfarenhet så kan det vara bra att få någon helt objektiv att komma med sina synpunkter. Sedan kan man ju ha helt olika tycke och smak, men så är det ju med allt :)

Garage och Carport:
Härliga förvaringsutrymmen och perfekt att få VP ute i förrådet, men ändå i anslutning till huset.

Tvättstuga:
Att ha TT och TM brevid varandra istället för uppe på varandra ger en bättre arbetsställning om du frågar mig. Ställer man dom som ett torn blir ofta den ena maskinen för högt upp och den andra för långt ner. Tycker alltså att ni gjort ett bra val ;)
Vad ska ni ha framför fönstret i tvättstugan? Det ser ut som det är tomt där och kanske är det så att ni ska ha plats för tvättlinor där för de gångerna man faktiskt måste hänga tvättten? Tummen upp säger jag i så fall!

Barn-/Ungdomsdel:
Skönt att kunna stänga till och låta barnen/ungdomarna vara ifred när de ska titta på TV, spela spel mm.

WC:
Att ha en toalett i anslutning till entrén är väldigt praktiskt. Sedan ligger den ju i ert fall även i anslutning till barn-/ungdomsdelen gör det hela ännu mer genomtänkt.
En liten tanke jag hade här var att flytta toalettstolen till väggen mot hallen, dvs efter samma vägg som handfatet. Hörnet som blir där idag kan vara svårt att utnyttja och om ni flyttar toalettstolen så kan ni dessutom öppna upp duschväggarna utan att de tar i stolen. Ett skåp till handdukar får plats till vänster om dörren.

Entré:
Många garderober för ordning och reda och en WC. Tummen upp! Här ser man ju även in i vardagsrummet vilket känns välkomnande.

Kök:
Stort, rymligt och bra arbetstriangel. Köksön öppnar för umgänge, läxläsning mm och det är ju faktiskt i köket vi spenderar väldigt mycket tid.

Vardagsrum:
Ser väldigt bra ut.
Smart att lägga ert sovrum i ena hörnet istället för något annat rum som kanske skulle göra att det skulle bli mer spring genom vardagsrummet.

Bad:
Har en fundering när det gäller handdukar. Ska ni ha något skåp för dom? Kanske byta ut ett av handfaten mot ett högskåp?
Sedan ett tips för duschen. Flytta duschhuvudet till yttervägg eller till mitten av den vägg som det sitter på idag och utnyttja hela utrymmet som dusch genom en fast duschvägg mot badkaret och en skjutbar den andra halvan. Eventuell handdukstork eller krokar kan få plats mitt emot toalettstolen.

Sovrum:
Alla sovrum är genomtänkta, precis som hela planlösningen. Hur ligger dom i väderstreck? Om det går att påverka så är söder- och västerläge att undvika då det kan bli riktigt varmt i de rummen sommartid. Vi har två sovrum i väster i det hus vi bor i idag och japp, det blir väldigt varmt trots att vi har markiser.

Hjälp vilket långt inlägg det blev! Hoppas ni orkat läsa hela vägen hit ner och att ni inte tar mina synpunkter som negativ kritik. Det är ert hus och det märks att ni lagt ner mycket jobb på att få det så bra som möjligt. Det ska bli kul att följa er :)

Sist, men inte minst. God fortsättning på 2012!
/Cecilia

Unknown sa...

Hej!! Oj, ja det var ett långt inlägg och det är väldigt kul att du tog dig tiden att fundera och kommentera på vår planlösning. Norr på bilden ovan har du i vänster nedersta hörnan. Vi har funderat mycket kring hur solen går upp och ner. Efter din kommentar om varma sovrum, så kanske det inte skulle vara dumt med en markis vid vårt sovrum.

Tvättstuga: Japp, tanken är tvättlinor av ngt slag till höger långt ner i rummet. Har även en funderingar på att sätta TT och TM under fönstret för att slippa buller mot ena sovrummet. Men vi är osäkra på om det går att sätta det mot yttervägg.

WC: Hmmm, vi har inte funderat på placeringen på badrumsinredningen ännu. Du har en bra poäng med toalettstolen. Möjligt att det går bli så. Vi funderar på en fast duschvägg, men är osäkra på om det blir för mycket stänk ut mot dörren då.

Bad: Bra idéer! Dörren kommer troligen flyttas till vårt sovrum för att få mer väggyta i vardagsrummet. Fult med dörrar oxå. Handdukstork kanske kan sitta mot vardagsrumsväggen då. Duschmunstycket kanske som du säger får flyttas till yttervägg. Det där med handduksförvaring får vi fundera på.

Tack för dina tankar, alltid välkommet med synpunkter sim väcker idéer och lösningar!! Får du gärna fortsätta med!

God fortsättning
Emelie