onsdag 28 mars 2012

Fönsterplacering 4 alternativ från arkitekt

Vi har fått 4 alternativ som arkitekten tagit fram åt oss. Stort tack till honom! Nu återstår tiomiljonersfrågan! Vilken väljer vi?? Det är många aspekter att ta in i ekvationen. Ljusinsläpp, utsikt, "insikt", hur upplever man det innifrån, hur ser det ut på fasadens helhet?
 Alternativ 1
     
    Alternativ 2
     Alternativ 3
     Alternativ 4

4 kommentarer:

Kristina sa...

alternativ 2 eller 4 tycker jag ser bäst ut utifrån.

Anonym sa...

1 eller 4 menar jag=)

Villa Nystuga sa...

Svårt det här med alla valmöjligheter. Ibland önskar man att det bara fanns EN sort att välja på ;)

Alternativ 1, 3 och 4 uppfattar jag som fönsterplaceringar som man "brukar" se på hus medan nr 2 var mer speciell och drar blickarna till sig. Vilket utseende vill ni att ert hus ska ha? Ska det sticka ut eller smälta in i mängden?

Sedan spelar det ju roll vilket typ av rum som det är innanför väggarna och hur området utanför fönstren ser ut. Jag gissar på att det är fönstren vid sidan av köksön som vi får se olika alternativ på så jag kör lite tankar och idéer kring det :)

Vilken typ av insyn kommer ni att få med stora fönster? Väg som passerar där okända förbipasserande personer kan se rakt in? Kanske en gångväg som gör att folk "stirrar" in? Eventuella grannars insyn?

Utsikten. En vacker utsikt vill man ju absolut inte stänga ute. Istället vill man ju få in så mycket av den som möjligt genom att välja stora fönster och kunna sitta vid köksön och prata med den som lagar mat och samtidigt njuta av det vackra utanför.

Ljusinsläppet. Ni har ju valt ett ryggåstak i köksdelen så kanske vill ni då ha in så mycket ljus som möjligt för att få ytterligare rymd i rummet?

Väderstreck. Fönster i söder och västläge släpper in mycket ljus även om de är lite mindre. Däremot om de är placerade i öst- eller norrläge så kan det ibland krävas lite större fönster om man vill ha in mycket ljus.

Nu blev det ett sådant där långt inlägg igen, men jag tycker det är så kul att du delar med dig av alla dina funderingar. Förutom att vi som läser kan tipsa dig så ger du oss massor av idéer som vi kanske inte tänkt på innan. För min del så kom jag att tänka på vårt val av fönster. Drygt 30 st vilka ALLA ska putsas. Av mig. Och det är jag som ritat eländet ;)

Lycka till med ert val!

/Cecilia

Unknown sa...

Hej Cecilia! Uppskattar dina kommentarer, det får oss att tänka! Precis vad vi behöver!

Innaför fönstret finns köket och vägen går utanför. Till höger på bilden har vi en granne ganska nära inpå. Därför kanske nr 3 inte är det bästa alternativet. På baksidan har vi en äng, där har vi uteslutande stora fönster för att släppa in naturen så nära som möjligt.

Ljusinsläpp är viktigt för oss, vi vill ha in ljuset men inte för mycket insyn från just vägen. Just denna hörna med fönster är placerad i nordvästligt läge och som du säger kanske vi då inte ska välja nr 1 och 4 av den anledningen.

När det gäller fasadens utseende kan jag tycka att 1 och 4 ger ett renast intryck. Samtidigt så är utseendet inte lika viktigt som hur det upplevs innifrån för oss.

Hahah.. i mitt svar till dig kan man utläsa att vi borde välja nr 2. Vi får se, det är ju inte bara jag som ska resonera mig fram till ett beslut.

Tack för din kommentar och ha så roligt med putsandet! ;)

/Emelie