torsdag 29 mars 2012

Ljusinsläpp i hall

Fönstrernas placering och dess storlek har varit ett hett ämne för oss ett tag. I hallen, där vill vi inte ha för mycket insyn då den förbipasserade då får insyn rakt in i vardagsrummet. Samtidigt vill vi att dagsljuset ska stråla in från entrén. Just nu på vår husritning är det avlånga fönstret placerat till vänster, men det skulle kunna se ut som enligt nedan bild. Har kikat runt efter andra alternativ, men det får nog bli som ritningen ser ut idag. Det blir nog bäst ändå... 



Inspirationsbild från Hemnet
Två smala stående fönster på vardera sida om ytterdörren ger ett superhärligt ljusinsläpp, men också mer insyn än vad vi är sugna på.









Hallbild från Hemnet

Ett annat alternativ är att släppa in ljus både ovanför dörren och vid sidan av. Hallen på bilden är för övrigt riktigt snyggt inredd.

1 kommentar:

Villa Nystuga sa...

Ljusinsläpp ja. Kan man få för mycket av det naturliga ljuset? Jo, självklart kan man få det, men i de flesta fall så mår vi nog bra av att få in den typen av ljus istället för det konstgjorda från lamporna.

Vi funderade också på hallen en hel del. Först skissades på ett alternativ fram tills en viss bild dök upp. Då visste vi precis hur vi ville ha det, http://villanystuga.blogspot.se/2011/08/en-valkomnande-kansla.html

En sådan entré var verkligen vi, fast med andra färgval, och vi kände oss nöjda över att ha hittat en lösning som skulle ge huset ett lyft redan då man kom in i hallen. MEN. Vi har ju även en utsida. För att få en sådan hall med det fantastiska ljusinsläppet så skulle vi behöva bygga på huset med just det rummet. Vi skulle därmed få det utseendet som du vet att jag är allergisk emot, fågelholksutseendet. Tyvärr föll därför den hallösningen bort trots att det faktiskt är vår drömhall.

Nu när jag såg dina alternativ så kände jag att vi nog glömt bort det här med ljusinsläpp i hallen. Jag fick en sådan där olustig känsla i magen. Den lösningen vi har idag har två stora fönster i dörren, men som inte på något vis släpper in dagsljuset som fönstrena på dina bilder. Vi har ju bestämt oss för hur huset skall se ut och alla fönster och dörrar har kommit till Villa Varm. Att ändra nu vore inte populärt. Lite försiktigt sneglade jag på vår planlösning och klumpen i magen släppte. Vi har valt en bredare entrédörr och några sidofönster skulle inte få plats. Och så kom klumpen plötsligt tillbaks. Överljus. Vore det inte fint med överljus?

Ha ha, alla dessa valmöjligheter. Man kan verkligen hålla på i all evighet!

Att ha över- och sidoljus som på den nedersta bilden tycker jag vore en bra lösning om ni vill ha in mycket dagsljus samtidigt som ni vill skärma er lite från insyn.

/Cecilia