fredag 27 april 2012

Kostand för bygglov - del 2

Läs del 1 här

Förklaringen till varför vårt bygglov (exklusive nybyggnadskarta och utsättning) kostar 36 379 kr.

1. Jag hade räknat boarea och biarea, men på kommunen räknar man på bruttoarea (BTA) vilket innebär 27000kr istället för 21600kr.
2. Eftersom vi hade en" mindre avvikelse" kostar bygglovet med detsamma 20% mer!
3. Plus att man får betala för extraarbetet det innebär. Dvs hörande av grannar och mer admin.arbete. (Man betalar alltså inte 20% extra utan betydligt mer än så)
4. Sen ska bygglovet kungöras i tidningen, vem har sagt att vi vill detta? (ja ja, det kanske är lag och så på det, men ändå!)

Därefter tillkommer Nybyggnadskarta på 6100kr och en utsättningsavgift på ca8000-9000kr.

Totalt blir detta alltså någonstans mellan 50 500kr - 51 500kr

Rimligt för att få bygga på en tomt man köpt?

1 kommentar:

Villa Nystuga sa...

Hjälp, vilka skillnader det är runt om i landet!

Hörande av grannar är det ju lag på så varför tillkommer den kostnaden, precis som kungörelsen i tidningen? Detta bör ju täckas av bygglovskostnaden kan man tycka så det ALLTID ingår. Nybyggnadskarta och utsättning är något som landsbygden inte omfattas av, men sådan information skulle man ju kunna redogöra för. Tex. "Bygglovskostnad för bruttoarea exkl. kostnad för nybyggnadskarta och utsättning."

I det stora hela är 50 papp inte så mycket, men det finns betydligt roligare saker att lägga de pengarna på än bygglovshandlingar. Nu är det ju inte mycket att göra åt sake, men det måste kännas surt ändå.

/Cecilia